KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Metodika „Pěstování obilnin a pseudoobilnin v ekologickém zemědělství"

02/12/08

Jihočeská univerzita vydala v roce 2008 metodiku vytvořenou v rámci podpůrného programu 9.F.g.: Metodická činnost k podpoře zemědělského poradenského systému, MZe.

Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích vydala v roce 2008 metodiku „Pěstování obilnin a pseudoobilnin v ekologickém zemědělství", (viz Příloha) která byla vytvořena v podpůrném programu 9.F.g. Metodická činnost k podpoře zemědělského poradenského systému, Ministerstva zemědělství.
V metodice je zpracována problematika pěstování obilnin a pseudoobilnin jako hlavních tržních plodin ekologického zemědělství v ČR.První část zahrnuje obecné zásady pěstování rostlin (obilnin a pseudoobilnin). Zpracovány jsou základní legislativní normy a dotační tituly. Dále je důraz kladen na volbu vhodných druhů a odrůd. Významná část je věnovaná výživě a hnojení, osevním postupům, regulaci škodlivých činitelů, a také finalizaci celoroční práce farmáře a to sklizni a posklizňové úpravě bioprodukce. V části věnované pěstování konkrétních druhů je kladen důraz na pěstování pšenice seté (ozimé i jarní formy), opomíjeny nejsou ani další pluchaté pšenice jako je špalda, dvouzrnka nebo jednozrnka. Dále jsou reprezentovány ječmenem, tritikalem, žitem, ovsem a v neposlední řadě zástupcem skupiny pseudoobilnin – pohankou.
Příloha (10,28 MB)
Metodika bude dále k dispozici v Zemědělské a potravinářské knihovně, ÚZEI Praha a v dalších veřejných knihovnách.
Kontakt: Ing. Jan Šrámek, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zemědělská fakulta, Katedra agroekologie, Studentská 13, 37005 České Budějovice, tel. +420 38 777 2443. email: sr.honza@email.cz.

Ing. Jan Šrámek

Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.

Nezbytně nutné soubory cookies

Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.

Soubory cookies třetích stran

Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.

Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.