KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Nové testy BSE

22/11/08

vědci chtějí zabránit infekci skotu BSE

Pomocí dvou nově vyvinutých metod chtějí vědci zabránit infekci skotu BSE anebo ji dříve detekovat.

Nový real-time test prokazující ohrožení hovězího masa BSE (bovinní spongiformní encefalopatie – vzniká "zašmodrcháním" bílkoviny, jež je jinak nedílnou součástí mnoha různých typů buněk; změna tvaru dodá bílkovinné molekule zcela odlišné vlastnosti, je odolnější k rozkladu a hromadí se především v nervové tkáni a zároveň slouží tento tzv. prion jako matrice pro "šmodrchání" další "zdravých" bílkovinných molekul; priony díky usilovnému "šmodrchání" usmrcují nervové buňky, po kterých zůstávají v mozku typické "díry", jež mu dodávají vzhled ementálu) vzniklého kontaminací mozkové nebo míšní tkáně po porážce skotu vyvinuli ve Spojených státech. Na vývoji testu se spolupodíleli různí američtí vědci, americké ministerstvo zemědělství a tým vědců z Iowa State University.

Patologické části tkáně nervového systému mohou být nositeli původce BSE. Proto je bezpodmínečně důležité zabránit, aby nedošlo k jejich zapojení do potravního řetězce.

V současné době je test ještě příliš finančně nákladný, protože musí být provedena různá laboratorní vyšetření pomocí ELISA a PCR technik. Vědci nyní objevili, že nervová tkáň skotu obsahuje koncentrované množství fluorescenčního pigmentu, který se nazývá lipofuscin. Tuto látku je možné relativně rychle a jednoduše detekovat v průběhu bourání masa pomocí spektroskopu.

Jedna další studie německých a kanadských vědců poukázala na to, že bude možné v budoucnu prokázat infikování zvířete BSE také prostřednictvím testu moče. Tito vědci nalezli jednu bílkovinu, která umožňuje exaktní odlišení zvířete BSE prostého a zvířete nemocného BSE. Pomocí dalších bílkovin by vědci chtěli v okamžiku infikování zvířete dosáhnout přesnost detekce ve výši 85 %.

Neue BSE-Tests DLG-Mitteilungen, 2008, č. 10, s. 7

 

Zařazeno v Živočišná výroba