KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Kurz – Správná zemědělská a ekologická praxe

29/02/08

Agentura ZERA si Vám dovoluje nabídnout – absolvovat kurz zaměřený pro zemědělce a poradce, kteří chtějí být zařazeni do zemědělského poradenského systému v novém plánovacím období od roku 2007 – 2013.

Agentura ZERA si Vám dovoluje nabídnout jedinečnou příležitost za nekonkurenční cenu – absolvovat kurz zaměřený pro zemědělce a poradce, kteří chtějí být zařazeni do zemědělského poradenského systému  v novém plánovacím období od roku 2007 – 2013.  
 
„SPRÁVNÁ ZEMĚDĚLSKÁ A EKOLOGICKÁ PRAXE“
 
Termín konání: 3.- 7.3. 2008  –  5 dní (40 vyučovacích hodin)
                            7.- 11.4.2008
 
Místo konání kurzu:
ZERA – zemědělská a ekologická regionální agentura, o.s.
V. Nezvala 977, 675 71 Náměšť nad Oslavou.
 
Cena: 400,-Kč / týden  (80 Kč / den)  (Cena uvedena včetně DPH, Agentura ZERA je plátcem DPH)
Jednotlivé dny možno absolvovat i samostatně
 
V příloze naleznete podrobnou osnovu kurzu.
 
Po absolvování kurzu je možné získat Akreditovaný certifikát pro „Poradce správné zemědělské praxe
 
Kurz je spolufinancován Evropskou unií – Evropským fondem pro regionální rozvoj – ERDF v rámci projektu:
Interreg III. A – Vzdělávání v Česko Rakouském centru pro rozvoj podnikání.
 
OSNOVA:
 
1. den: Právní požadavky správné zemědělské praxe
 
Zákonné požadavky na zemědělské hospodaření
Ochrana přírody a krajiny
  • Ochrana  přírodních stanovišť volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin;
  • Ochrana volně žijících ptáků.
Ochrana vod
  • Ochrana podzemních vod před znečisťováním nebezpečný mi látkami;
  • Ochrana životního prostředí a půdy při používáni kalů z čistíren odpadních vod v zemědělství;
  • Ochrana vod před  znečištěním dusičnany ze zemědělských zdrojů.
 Rostlinolékařská péče
  • Rostlinolékařská péče, uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh a podmínky jejich používání.
  • Ochrana včel, zvěře, vodních organismů a dalších necílových organismů při použití přípravků na ochranu rostlin.
  • Hubení škodlivých organismů ve skladech rostlinných produktů, způsoby zjišťování a regulace výskytu škůdců.
 
 
2. den: Základy Certifikace systémů řízení jakosti a certifikace výrobků v zemědělství
Základy managementu jakosti  
  • Systém managementu jakosti,
  • Základy jednotlivých nástrojů managementu jakosti,
  • Základy práce interního auditora
GlobalGAP/EurepGap  
  • Význam a globální principy;
  • Struktura normy;
  • Požadavky pro pěstování rostlin;
  • Požadavky pro chovy zvířat;
  • Základní požadavky pro certifikaci;
  • Diskuse, praktické příklady.
Základy HACCP
  • Význam a hlavní principy;
  • Implementační postup;
  • Rizika a analýza rizik;
  • Dokumentace a záznamy;
  • Verifikační postupy a dosledovatelnost.
Nezávadnost potravin
  • Obecné zásady a požadavky právních předpisu v oblasti zajištění nezávadnosti potravin.
 
 
3. den: ZÁKONNÉ POŽADAVKY NA ZEMĚDĚLSKÉ HOSPODAŘENÍ
Veřejné zdraví, zdraví zvířat  a rostlin
  • Péče o zdraví hospodářských zvířat
  • Pravidla pro prevenci, tlumeni a eradikaci některých přenosných spongiformních encefalopatií
Řádné zacházení se zvířaty
  • Ochrana hospodářských zvířat proti týrání.
  • Minimální standardy pro ochranu hospodářských zvířat.
  • Technické požadavky na stavby pro chov zvířat v zemědělství.
Oznamování nákaz
  • Povinnosti chovatelů skotu, ovcí, koz a prasat při tlumení některých chorob zvířat.
Identifikace a evidence zvířat
  • Označování zvířat a jejich evidence, evidence hospodářství a osob stanovených plemenářským zákonem.
 
4. den: ZÁKONNÉ POŽADAVKY NA ZEMĚDĚLSKÉ HOSPODAŘENÍ
Požadavky na zachování ploch v dobrých zemědělských a ekologických podmínkách
  • SAPS (Single Area Payment Scheme) a SAP (Single Payment Scheme) – Pravidla k udržování zemědělských ploch v dobrém zemědělském a ekologickém stavu
  • PRV – OSA II. Zlepšování životního prostředí a krajiny, požadavky jednotlivých opatření zaměřených na udržitelné využívání zemědělské půdy.
  • Volitelné právní předpisy pro rozšíření odborné způsobilosti poradce -IPPC, GMO, EIA, ochrana ovzduší a životní prostředí
 
 
5. den: Základy Certifikace systému řízení jakosti a certifikace výrobků v zemědělství
Ekologické zemědělství – certifikace bioproduktů a biopotravin
  • Zásady ekologické produkce na úrovni zemědělského podniku.
  • Minimální požadavky na inspekci a certifikaci zemědělských podniků.
  • Minimální požadavky na inspekci a certifikaci výrobců biopotravin.
 
Přihlašovací formulář naleznete ZDE. 
Z důvodu omezené kapacity je nutné se předem přihlásit.
Děkujeme za pochopení a těšíme se na Vaši účast.
 
 
Děkujeme a těšíme se na Vaši účast.
 
Bc. Hana Svobodová
ZERA – Zemědělská a ekologická regionální agentura, o.s.
V. Nezvala 977
675 71 Náměšť nad Oslavou
 
Mob.: 724 572 434
Tel.:    568 620 070
Fax.:   568 620 547
Web:  www.zeraagency.eu   

Zařazeno v Akce a semináře

Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.

Nezbytně nutné soubory cookies

Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.

Soubory cookies třetích stran

Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.

Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.