Kurz – Správná zemědělská a ekologická praxe
29/02/08
Agentura ZERA si Vám dovoluje nabídnout – absolvovat kurz zaměřený pro zemědělce a poradce, kteří chtějí být zařazeni do zemědělského poradenského systému v novém plánovacím období od roku 2007 – 2013.
Agentura ZERA si Vám dovoluje nabídnout jedinečnou příležitost za nekonkurenční cenu – absolvovat kurz zaměřený pro zemědělce a poradce, kteří chtějí být zařazeni do zemědělského poradenského systému v novém plánovacím období od roku 2007 – 2013.
„SPRÁVNÁ ZEMĚDĚLSKÁ A EKOLOGICKÁ PRAXE“
Termín konání: 3.- 7.3. 2008 – 5 dní (40 vyučovacích hodin)
7.- 11.4.2008
Místo konání kurzu:
ZERA – zemědělská a ekologická regionální agentura, o.s.
V. Nezvala 977, 675 71 Náměšť nad Oslavou.
Cena: 400,-Kč / týden (80 Kč / den) (Cena uvedena včetně DPH, Agentura ZERA je plátcem DPH)
Jednotlivé dny možno absolvovat i samostatně
V příloze naleznete podrobnou osnovu kurzu.
Kurz je spolufinancován Evropskou unií – Evropským fondem pro regionální rozvoj – ERDF v rámci projektu:
Interreg III. A – Vzdělávání v Česko Rakouském centru pro rozvoj podnikání.
OSNOVA:
1. den: Právní požadavky správné zemědělské praxe
Zákonné požadavky na zemědělské hospodaření
Ochrana přírody a krajiny
- Ochrana přírodních stanovišť volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin;
- Ochrana volně žijících ptáků.
Ochrana vod
- Ochrana podzemních vod před znečisťováním nebezpečný mi látkami;
- Ochrana životního prostředí a půdy při používáni kalů z čistíren odpadních vod v zemědělství;
- Ochrana vod před znečištěním dusičnany ze zemědělských zdrojů.
Rostlinolékařská péče
- Rostlinolékařská péče, uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh a podmínky jejich používání.
- Ochrana včel, zvěře, vodních organismů a dalších necílových organismů při použití přípravků na ochranu rostlin.
- Hubení škodlivých organismů ve skladech rostlinných produktů, způsoby zjišťování a regulace výskytu škůdců.
2. den: Základy Certifikace systémů řízení jakosti a certifikace výrobků v zemědělství
Základy managementu jakosti
- Systém managementu jakosti,
- Základy jednotlivých nástrojů managementu jakosti,
- Základy práce interního auditora
GlobalGAP/EurepGap
- Význam a globální principy;
- Struktura normy;
- Požadavky pro pěstování rostlin;
- Požadavky pro chovy zvířat;
- Základní požadavky pro certifikaci;
- Diskuse, praktické příklady.
Základy HACCP
- Význam a hlavní principy;
- Implementační postup;
- Rizika a analýza rizik;
- Dokumentace a záznamy;
- Verifikační postupy a dosledovatelnost.
Nezávadnost potravin
- Obecné zásady a požadavky právních předpisu v oblasti zajištění nezávadnosti potravin.
3. den: ZÁKONNÉ POŽADAVKY NA ZEMĚDĚLSKÉ HOSPODAŘENÍ
Veřejné zdraví, zdraví zvířat a rostlin
- Péče o zdraví hospodářských zvířat
- Pravidla pro prevenci, tlumeni a eradikaci některých přenosných spongiformních encefalopatií
Řádné zacházení se zvířaty
- Ochrana hospodářských zvířat proti týrání.
- Minimální standardy pro ochranu hospodářských zvířat.
- Technické požadavky na stavby pro chov zvířat v zemědělství.
Oznamování nákaz
- Povinnosti chovatelů skotu, ovcí, koz a prasat při tlumení některých chorob zvířat.
Identifikace a evidence zvířat
- Označování zvířat a jejich evidence, evidence hospodářství a osob stanovených plemenářským zákonem.
4. den: ZÁKONNÉ POŽADAVKY NA ZEMĚDĚLSKÉ HOSPODAŘENÍ
Požadavky na zachování ploch v dobrých zemědělských a ekologických podmínkách
- SAPS (Single Area Payment Scheme) a SAP (Single Payment Scheme) – Pravidla k udržování zemědělských ploch v dobrém zemědělském a ekologickém stavu
- PRV – OSA II. Zlepšování životního prostředí a krajiny, požadavky jednotlivých opatření zaměřených na udržitelné využívání zemědělské půdy.
- Volitelné právní předpisy pro rozšíření odborné způsobilosti poradce -IPPC, GMO, EIA, ochrana ovzduší a životní prostředí
5. den: Základy Certifikace systému řízení jakosti a certifikace výrobků v zemědělství
Ekologické zemědělství – certifikace bioproduktů a biopotravin
- Zásady ekologické produkce na úrovni zemědělského podniku.
- Minimální požadavky na inspekci a certifikaci zemědělských podniků.
- Minimální požadavky na inspekci a certifikaci výrobců biopotravin.
Z důvodu omezené kapacity je nutné se předem přihlásit.
Děkujeme za pochopení a těšíme se na Vaši účast.
Děkujeme a těšíme se na Vaši účast.
Bc. Hana Svobodová
ZERA – Zemědělská a ekologická regionální agentura, o.s.
V. Nezvala 977
675 71 Náměšť nad Oslavou
Mob.: 724 572 434
Tel.: 568 620 070
Fax.: 568 620 547
Web: www.zeraagency.eu
Zařazeno v Akce a semináře