KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Vláda snižuje laťku v obnovitelných zdrojích

22/11/07

Reálný podíl obnovitelných zdrojů energie na výrobě elektřiny do roku 2020 je při všech výpočtech pro Českou republiku 8,6 procenta

Uvedl to včera vicepremiér pro záležitosti Evropské unie Alexandr Vondra s odvoláním na dohodu kabinetu v rámci senátního slyšení o globálních klimatických změnách. Přitom podle jarního závazku Evropské unie by se tento podíl měl v zemích unie zvýšit do roku 2020 na dvacet procent. Výsledek dohody vládního kabinetu představí zástupci České republiky na prosincovém jednání v Bruselu.

Podle Vondry se hranice, na kterou se může Česká republika dostat s ohledem na svou geografickou a průmyslovou strukturu, pohybuje mezi osmi až devíti procenty. Nyní podíl obnovitelných zdrojů u nás představuje zhruba pět procent.
Postoj vlády kritizoval senátor Martin Mejstřík, který se obnovitelným zdrojům energie věnuje. Namísto dvaceti procent si stanovit 8,6 procenta se mu zdá tristní a ostudné, a to zejména pro zemi, která bude předsedat Evropské komisi. Kritika zazněla také od ekologických organizací. Hnutí Duha a Sdružení Calla připomněly, že podle studie ministerstva životního prostředí může Česká republika v roce 2020 z obnovitelných zdrojů vyrábět asi třináct procent současné spotřeby energie.

Autor: Eva Seifertová

Zdroj: Agroweb