KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Seminář pro zpracovatele potravin živočišného původu

21/06/07

Pozvánka na seminář, který se uskuteční dne 25. června 2007 v Brně

 
Jihomoravský kraj
Krajská veterinární správa pro Jihomoravský kraj
Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje
Regionální agrární komora Jihomoravského kraje
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje
 
 
 
si Vás dovolují pozvat
 
na seminář
 
Implementace veterinární legislativy
s důrazem na nařízení komise (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny
 
v oblasti výroby a zpracování potravin živočišného původu
 
pod záštitou Ing. Jana Letochy
radního Jihomoravského kraje
 
 
Místo konání:            Kotlářská 53, 602 00 Brno, označení místnosti konání bude na
                                   informační tabuli umístěné ve vstupu do budovy

Dne:                           25. června 2007 – pondělí
Zaměření:
Jedním ze základních cílů potravinového práva ES je vysoký stupeň ochrany veřejného zdraví, potravina nesmí být uvedena na trh, není-li bezpečná.
Jeden z hlavních zdrojů onemocnění z potravin u lidí představují mikrobiologická nebezpečí v potravinách. Z tohoto důvodu je mimořádně důležitým kritériem pro stanovení přijatelnosti potravin a postupu jejich výroby, manipulace a distribuce právě kritérium mikrobiologické.
V současné době, kdy dochází ke zvýšení mikrobiologických nebezpečí v potravinách (zejména výskyt bakterie Listeria monocytogenes), považujeme za velmi důležitý úkol seznámit odbornou veřejnost s touto vysoce aktuální problematikou.
V návaznosti na tuto závažnou situaci jsme připravili seminář, který by měl přispět nejen k získání nových informací o problematice mikrobiologických kritérií pro potraviny s důrazem na výskyt Listerie monocytogenes, ale též ke zvýšení celkové úrovně dodržování veterinárně hygienických zásad při výrobě, distribuci a prodeji potravin živočišného původu.
 
Odborný garant:

MVDr. Jaroslav Salava
 
Program:
12.00 – 12.15 Prezence účastníků
12.15 – 15.15 Přednášky s diskusí na téma:
  
              Výskyt listeriózy v lidské populaci  v ČR a v Jmk
  • Vybraná ustanovení z platné potravinářské a veterinární legislativy
         Nařízení Rady a Evropského parlamentu /ES/ č. 852 – 854/2004,
         Nařízení Rady a Evropského parlamentu /ES/ č.178/2002
         Nařízení Rady a Evropského parlamentu /ES/ č. 1774/2002
  • Nařízení komise (ES) č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny se zaměřením na problematiku Listeria monocytogenes v produktech živočišného původu
  • Doporučení pro výrobce a prodejce se zaměřením na správnou výrobní a hygienickou praxi a systémy HACCP
  • Nálezy veterinárního dozoru místně příslušné KVS s důrazem na aplikaci nařízení komise (ES) č. 2073/2005 v praxi závodů zpracovávajících živočišné produkty
  • Zjištěné závady v implementaci nařízení komise (ES) č. 2073/2005 v praxi závodů zpracovávajících živočišné produkty
 
 
Přednášející :

 Veterinární lékaři státního dozoru KVS pro JmK
 Lékaři KHS JmK, vedoucí oddělení epidemiologie
 
 
Pro účast na školení není vyžadováno vložné.
 
Účastníci obdrží studijní materiály: CD, sborník, Power Pointy
 
 
Organizační garant:
 
Ing. Václav Hlaváček, CSc.
Ing. Jaromír Musil, Ph.D.
 
RAK – KIS Jm kraje
Kotlářská 53
602 00 Brno
 
Tel.: 549 216 864
FAX: 549 216 878

e-mail: kis@kisjmk.cz, rak@rakjmk.cz

Prosíme o potvrzení účasti – návratka

Zařazeno v Nezařazené

Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.

Nezbytně nutné soubory cookies

Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.

Soubory cookies třetích stran

Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.

Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.