KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Obec Čaková začne v Jeseníkách stavět tři větrné elektrárny

07/03/07

Elektrárny s výkonem 6 megawatt postaví a bude provozovat sama obec

Obec Čaková začne v Jeseníkách stavět tři větrné elektrárny
Vladislav Sobol
V katastru obce Čaková na Bruntálsku zřejmě již brzy vyrostou tři větrné elektrárny s celkovým výkonem šest megawatt. Elektrárny postaví a bude provozovat sama obec, kde nyní žije zhruba 300 lidí. Díky ziskům z prodeje elektřiny chce přilákat do vesnice nové obyvatele a postavit turistické středisko, řekl dnes ČTK starosta Emilián Janča. Vítr by měl první ze tří vrtulí poprvé roztočit na konci roku 2008.
Souhlas s výstavbou elektráren z hlediska vlivu na životní prostředí dnes vydal Krajský úřad Moravskoslezského kraje. Obec nyní ještě musí dokončit územní řízení a získat stavební povolení.
Současný rozpočet Čakové, který je kolem 3,5 milionu korun ročně, by se měl po zahájení provozu elektráren výrazně navýšit. "Ekonomickou analýzu právě dokončujeme, přesnou částku investice a očekávaných zisků budeme znát za několik týdnů," uvedl starosta.
Ze zisku chce obec připravit pozemky pro nové rodinné domy, a postupně tím zvýšit počet obyvatel. Dalším cílem radních je rozvoj turistického ruchu. "Chtěli bychom vybudovat turistické středisko s ubytováním, koňmi a dalšími možnostmi pro volný čas návštěvníků Jeseníků," vysvětlil Janča.
Krajští úředníci museli s plánem na výstavbu přes odpor moravskoslezských politických špiček k větrným elektrárnám souhlasit, protože obec splnila všechny zákonné povinnosti a neprokázalo se, že by elektrárny výrazně škodily životnímu prostředí. Kraj ale ještě obci uložil několik podmínek, například zpracovat podrobnou hlukovou studii. Pro odvod energie musí Čaková umístit kabel do země, radní přitom původně počítali s vybudováním sloupů elektrického vedení.
Na severu Moravy by mohlo v příštích letech vyrůst víc než sto takzvaných vrtulí, přestože názor kraje na jejich výstavbu se nemění. "Ekonomický přínos větrných elektráren není takový, abychom si jimi nechali dobrovolně hyzdit krajinu. Jako krajská samospráva ale nemáme pravomoc někomu stavbu zakázat, je to na obcích a jejich obyvatelích," tvrdí již několik let hejtman Evžen Tošenovský.