Sýry a kauza „listerie“
Spotřebitelům nehrozí z našich sýrů žádné nebezpečí. Kauza „listerie“ z pohledu Asociace výrobců lahůdek.
Kauza „listerie“ z pohledu Asociace výrobců lahůdek
V minulých dnech probíhala a dosud trvá akce zaměřená na zjišťování výskytu listerií v potravinách – zejména v lahůdkářských výrobcích, sýrech, masných výrobcích a v prostředí provozoven, kde se tyto výrobky vyrábějí. Dozorové orgány tak reagují na zvýšený výskyt onemocnění listeriózou v uplynulém roce. Listerie byly zjištěny i ve výrobcích členů Asociace výrobců lahůdek (AVL).
Kvalitu a bezpečí lahůdkářských výrobků ohrožují požadavky obchodních řetězců
Při výběru dodavatelů u největších prodejců lahůdkářských výrobků, kterými jsou obchodní řetězce, je jako rozhodující kritérium uplatňována především nejnižší cenová nabídka. Tento soustavný a dlouhodobý tlak na cenu nutí dodavatele hledat nejlacinější suroviny, například výrobní salámy s vysokým obsahem strojně odděleného drůbežího masa nebo lacinou zeleninu dováženou ze zemí s nižším standardem pěstitelské praxe (způsob hnojení). Zpracování těchto surovin může mít vliv i na zvýšený výskyt listerií. Na výhodu nízké ceny výrobku tak může spotřebitel doplatit nejen tím, že se trvale snižuje kvalita výrobků, ale možná i jejich bezpečnost.
Listerie dostává výrobce i dodavatele do krize
Pro výrobce lahůdek i pro jejich dodavatele surovin znamená současná situace významnou krizi, protože došlo zásadním způsobem k narušení důvěry spotřebitelů. Tato krize důvěry se projevila bez rozdílu u všech výrobců lahůdek snížením odbytu v lednu na jednu třetinu srovnatelného stavu. Při delším trvání je možné očekávat vliv na snížení zaměstnanosti, schopnost splácet úvěry a úpadky firem.
Obrat firem sdružených v Asociaci výrobců lahůdek činil v roce 2006 cca 3,5 miliardy korun, tyto firmy zaměstnávaly cca 2800 pracovníků. Celý sektor výroby lahůdek, který je poměrně rozdrobený a tvořený i mnoha velmi malými výrobci, zaměstnává podle odhadu asi osm tisíc pracovníků a jeho obrat činí 7 – 8 miliard korun. Do těchto čísel nejsou započítáni dodavatelé surovin.
Nové je i současné rozsáhlé zaměření na odběry vzorků, zejména lahůdek a sýrů, i když ojedinělé odběry se prováděly již v minulosti.
Chybí vzdělávání a informování široké veřejnosti mimo rámec podobné mediální kampaně. Citlivá část populace by měla být spolehlivě informována prostřednictvím svých ošetřujících lékařů.
Zelenina, zejména listová, která je určena pro spotřebu v syrovém stavu, však nemůže být ošetřena postupem s podobnou účinností, neboť použití účinných dezinfekčních prostředků typu kyseliny peroxooctové nebo oxidu chloričitého u nás není povoleno. Látky na bázi organických kyselin jako je diacetát sodný nebo mléčnany pouze stabilizují počet již potenciálně přítomných listérií.
Zařazeno v Obchodní sektor, Potravinářství, Zpracovatelský sektor