V potravinách živočišného původu jsou Veterinární legislativou stanoveny limity obsahu kontaminujících bakterií. Za zdravotní nezávadnost potravin ručí výrobce.
Aféry okolo listerií případně jiných potenciálně závadných potravin přinášejí výzvy:
1. pro spotřebitele – nebojme se přehnaně bakterií
2. pro zpracovatele – dodržujte veterinární a hygienické předpisy.
Vzhledem k tomu, okolní prostředí, ve kterém člověk žije, je plné různých bakterií a není sterilní, může zdravý lidský organismus odolávat atakům bakterií, popřípadě virů.
Pro to, aby nedocházelo u bakterie Listeria monocytogenes, v poslední době medializované, k nežádoucímu pomnožení, musejí být dodržované předepsané podmínky skladování a úpravy potravin. V potravinách určených jako výživa pro kojence a pro zvláštní léčebné účely nesmějí být listerie vůbec.
Zjištění z posledních týdnů upozornila na nutnost dodržovat zásady hygieny a zásady správného uchovávání potravin.
Orgány státního veterinárního dozoru i nadále sledují, jak zpracovatelé ustanovení veterinární legislativy dodržují. Akce zacílená na listerie, která započala 18. 12. 2006 pokračuje i nadále.
SVS ČR, 3.01.06