KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Listerióza v ČR

03/01/07

V souvislosti s listeriózou SVS ČR uvádí, že úkolem státního veterinárního dozoru a i ostatních dozorových orgánů je omezovat riziko bakterióz a vyloučit bezprostřední ohrožení lidského zdraví.

V potravinách živočišného původu jsou Veterinární legislativou  stanoveny limity obsahu kontaminujících bakterií. Za zdravotní nezávadnost potravin ručí výrobce.
Aféry okolo listerií případně jiných potenciálně závadných potravin přinášejí  výzvy:
1. pro spotřebitele –  nebojme se přehnaně bakterií
2. pro zpracovatele – dodržujte veterinární a hygienické předpisy.
Vzhledem k tomu, okolní prostředí,  ve kterém člověk žije, je plné různých bakterií a  není sterilní, může zdravý lidský organismus odolávat  atakům bakterií, popřípadě virů.
Pro to, aby nedocházelo u bakterie Listeria monocytogenes, v poslední době medializované, k nežádoucímu pomnožení, musejí být dodržované předepsané podmínky skladování a úpravy potravin. V potravinách určených jako výživa pro kojence a pro zvláštní léčebné účely nesmějí být listerie vůbec.
Zjištění z posledních týdnů upozornila na nutnost dodržovat zásady hygieny a zásady správného uchovávání potravin.
Orgány státního veterinárního dozoru i nadále sledují, jak zpracovatelé ustanovení veterinární legislativy dodržují. Akce zacílená na listerie, která započala 18. 12. 2006 pokračuje i nadále.
SVS ČR, 3.01.06