KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Soběstačnost Německa ve vejcích a drůbežím mase

17/12/06

Největší evropský importér vajec a drůbežího masa – Německo – zvyšuje svoji soběstačnost v těchto výrobcích a ovlivňuje tak exporty sousedních zemí.

Německo je s více než 82 mil. obyvatel jednou z největších spotřebitelských trhů v Evropě. Země prošla důležitými ekonomickými a politickými procesy, které ovlivnily zemědělskou výrobu. Došlo k politickým rozhodnutím, která zastavila investice do sektoru živočišné výroby. Zákaz klecí a silná podpora volného chovu brání výrobcům vajec přemýšlet o rozšíření nebo výměně stávajících bateriových systémů.
Soběstačnost Německa v produkci vajec klesla ze 75,1 % v roce 2000 na 70,2 % v roce 2005. V důsledku  ptačí chřipky klesla spotřeba vajec v tomto období z 223 na 206 kusů  na osobu za rok. Soběstačnost Německa ve vejcích se mírně zvýšila.
V poslední době Německo dováželo a vyváželo méně vajec a  v zemi vyrobená vejce pokryla z větší části poptávku spotřebitelů. V prvních 6 měsících roku 2006 míra importů klesla o 6 % a exporty o 29 %. Nizozemí, největší dodavatel vajec do  Německa, zaznamenalo  pokles v exportech  o 9 % (na 1,81 miliard kusů). V  Belgii došlo  k  poklesu o 19 %  na 99 mil. Kusů. V první polovině roku 2006 dovezla Franci do Německa 58 mil. kusů vajec (došlo ke sníženi o 43 %). K malému zvýšení exportů došlo v České republice, Polsku a Litvě.
Vývoj na trhu drůbežím masem v Německu se liší od trhu s vejci. Spotřebitelé zůstávají na spotřebě 17,7 kg na osobu a rok, a spotřeba vykazuje mírně stoupající tendenci. Domácí výroba drůbežího masa stoupla o 2,8 % na celkový objem 1,2 mil. tun, což pokrývá 82 % národní spotřeby. V roce 2005 se dovoz drůbežího masa snížil z 57 489 tun v roce 2004 na 57 202 tun v roce 2005. Domácí produkce se zvýšila z 561 tis. tun v roce 2001 na 706 tis. tun v roce 2004 a 728 tis. tun v roce 2005. Objem importů v těchto letech byl 548, 430 a 437 tis. tun.
Nizozemí jako hlavní dodavatel drůbežího masa, zaznamenalo snížení objemu exportu zatímco importy z Brazílie a Polska stouply.
Trh drůbežím masem v Německu je charakterizován vysokou poptávkou po čerstvých drůbežích dílech. Čerstvé výrobky představují 45 % domácí spotřeby. V roce 2000 prodaly německé zpracovatelské podniky 51 % své produkce jako kuřecí díly a dnes je to 75 % výroby. Celkový objem čerstvých výrobků se zvýšil z 56 na 62 % celkem prodaného drůbežího masa.
Ptačí chřipka u divokých ptáků v severovýchodním Německu na konci roku 2005 způsobila rozruch u výrobců i u spotřebitelů; náhlý pokles ve spotřebě  výrazně ovlivnil ceny a došlo k bezprostřednímu poklesu výroby. Celková produkce však stoupla a v roce 2006 má tato tendence rostoucí charakter. Spotřebitelský trh se pomalu obnovil a ke konci roku 2006 se  očekává  malé zvýšení. Jak   němečtí výrobci, tak výrobci v sousedních zemích přijali preventivní opatření za účelem minimalizace rizika  nového propuknutí ptačí chřipky. Venkovní chov je povolen jen za velmi přísných podmínek speciálně v období migrace divokých ptáků.
Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.

Nezbytně nutné soubory cookies

Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.

Soubory cookies třetích stran

Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.

Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.