KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Nová webová stránka o hovězím mase

20/10/06

Praktické rady pro spotřebitele.

Nová internetová stránka www.hovezimaso.cz/skot vznikla ve spolupráci Ministerstva zemědělství ČR (MZe) a Českomoravské společnosti chovatelů. Spotřebitelé si zde mohou  ověřit původ zakoupeného hovězího masa, najdou tu informace o původu, stáří a tedy i kvalitě hovězího masa, získají i  praktické rady, týkající se nákupu hovězího masa, jeho zrání či dělení. Vše je doprovázené barevnými fotografiemi.

 

Jak postupovat v praxi? V prostorách prodejny či na balíčku masa musí být uvedeno číslo zvířete z povinné ústřední evidence hospodářských zvířat. Po zadání tohoto čísla do vyhledávače na titulní stránce www.hovezimaso.cz/skot si zákazník může zjistit datum narození a porážky zvířete, jeho pohlaví a plemennou příslušnost. Zájemci zde najdou informace o původu masa ze zvířat chovaných, vykrmovaných a také poražených v České republice (součástí číselného kódu jsou počáteční písmena CZ). Pro zvířata dovezená ze zahraničí, která jdou v tuzemsku pouze na porážku, neplatí povinnost registrace v ústřední evidenci.

 

Povinné označování hovězího masa nařizuje vyhláška č. 326/2001 Sb., o povinném označování hovězího masa při uvádění na trh, která platí od října 2001. Podle této vyhlášky musí být u hovězího masa uvedena věková kategorie zvířat, tedy zda jde o mladý skot, mladého býka, býka, volka, jalovici nebo krávu, dále pak registrační číslo zvířete, číslo schválení jatek a číslo schválení bourárny,  evidenční číslo posledního chovu, datum porážky a u kusu vyšetřeného na BSE číslo laboratoře.

 

 

Zdroj: MZe, 17. 10. 2006