KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Minimálně opracované ovoce a zelenina

15/03/06

Směrnice pro minimalizaci mikrobiálního nebezpečí u tohoto typu výrobků.

Obliba výrobků získaných minimálním opracováním ovoce a zeleniny se trvale zvyšuje a tím roste i prodej těchto výrobků. S uvedeným typem výrobků je však spojeno zvýšené riziko mikrobiální kontaminace.


Úřad pro potraviny a léky v USA (FDA) uveřejnil dne 1. března 2006 návrh dokumentu – směrnice týkající se minimalizace mikrobiálních rizik u minimálně opracovaného ovoce a zeleniny. Jde o pracovní verzi, ke které se zatím podávají připomínky.


 


Navrhovaná směrnice má 12 kapitol a 5 příloh:


 


I.        Úvod


II.       Rozsah a  použití


III.      Definice


IV.      Primární produkce a sklizeň čerstvého ovoce a zeleniny


V.       Personál


VI.      Budovy a zařízení


VII.     Postupy sanitace


VIII.    Kontrola výroby a zpracování


IX.      Vedení dokumentace a záznamy


X.       Vysledování a stahování z prodeje


XI.      Další informace


XII.     Odkazy


 


Přílohy:


A.        Oznámení FDA stažení výrobku


B.        Patogeny způsobující nemoci z potravin spojené s čerstvým ovocem a zeleninou


C.        Patogeny často přenášené potravinou, která byla kontaminována infikovanými zaměstnanci


D.        Zdroje mikrobiální kontaminace


E.         Přehled vývojových diagramů v závodě na výrobu minimálně opracované čerstvé produkce


 


Návrh směrnice FDA


 


FDA

Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.

Nezbytně nutné soubory cookies

Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.

Soubory cookies třetích stran

Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.

Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.