KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Nové antibiotikum pro léčbu bakteriálního onemocnění včel

05/02/06

V USA schválili v říjnu 2005 použití dalšího antibiotika (tylosin tartaratu) u včel medonosných proti bakteriálnímu onemocnění. Výsledky kontrol kvality medu v ČR v roce 2005.

Američtí včelaři mají k dispozici nové antibiotikum, které bude chránit včely medonosné před onemocněním (American foulbrood disease, AFD) způsobeným bakterií Paenibacillus larvae. Uvedený preparát, který pod názvem “TYLAN Soluble” (tylosin tartarat) vyrábí firma Elanco Animal Health,  byl 20. října 2005 schválen Úřadem pro potraviny a léky v USA (US FDA), a to po dokončení výzkumu prováděného  v laboratoři pro výzkum včel  ve výzkumné jednotce amerického ministerstva zemědělství (USDA-ARC). Před tylosin tartratem (vinanem) bylo schváleno pro použití vůči AFD pouze jedno antibiotikum – oxytetracyklin hydrochlorid (Terramycin). Při použití pouze jedné sloučeniny se však zvyšuje riziko vytvoření rezistentních kmenů bakterií způsobujících AFD.


Tylosin tartarat byl již schválen pro terapeutické účely u kuřat a prasat a jako prostředek ke zvyšování účinnosti výkrmu krůt. Jeho schválení pro včely medonosné představuje první použití tohoto preparátu u tzv. malých živočišných druhů.


V USDA–ARS stanovili nezbytnou dávku, postupy aplikace a okamžik, kdy se třeba preparát nasadit.


 


USDA-ARS


 


Pozn: 


* Výsledky kontroly kvality medu na trhu v ČR, kterou provedla SZPI společně se SVS (4. 11. 2005)


* Výsledky kontroly kvality medu na trhu v ČR, kterou provedla SZPI (8.2.2005)


 

Zařazeno v Aktuality