Zoonózy v EU v roce 2004
První souhrnná zpráva o výskytu zoonóz (nákaz přenášených ze zvířat na člověka) v EU za rok 2004. Přehled onemocnění z potravin.
Dne 21. prosince 2005 Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) uveřejnil na svých internetových stránkách první souhrnnou zprávu Společenství za rok 2004 týkající se vývoje v oblasti zoonóz, příčin a faktorů zoonóz (zoonotic agents) a antimikrobiální rezistence. Zoonózou, tj. infekčním onemocněním přeneseným ze zvířat na člověka, bylo v roce 2004 postiženo 380 000 obyvatel EU. Humánní forma onemocnění se často získává prostřednictvím kontaminovaných potravin. Podle uvedené zprávy patřily mezi dvě nejčastější příčiny zoonózového onemocnění u lidí infekce způsobené Salmonella a Campylobacter. Uvedené bakterie se také běžně nalézají v potravinách i u zvířat.
Zpráva obsahuje informace o 11 zoonózách, antimikrobiální rezistenci u zoonózových agens a dále výskyt onemocnění z potravin.
Jednotlivé kapitoly zprávy:
1-2 Úvod a souhrn
3.1 Salmonella
3.2 Campylobacter
3.3 Listeria
3.4 Verotoxigenní Escherichia coli (VTEC)
3.5 Tuberkulóza způsobená Mycobacterium bovis
3.6 Brucellosa
3.7 Yersinia
3.8 Trichinella
3.9 Echinococcus
3.10 Toxoplasma
3.12 Vzteklina
4 Antimikrobiální rezistence u indikátorové E. coli
5 Výskyt onemocnění z potravin
Součástí většiny kapitol jsou přílohy, které jsou k dispozici na internetové stránce EFSA, v kanálu věnovaném zoonózám.
Zařazeno v Ekonomika a politika, Živočišná výroba