KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Všichni výrobci krmiv podléhají od 1. ledna 2006 povinné registraci

04/10/05
Ing. Klára Hermanová

Ministerstvo zemědělství upozorňuje na novou povinnost registrace výrobních provozů všech provozovatelů krmivářských podniků a to včetně prvovýrobců. Tato povinnost stanovená k 1. lednu 2006 vyplývá z Nařízení ES č. 183/2005, o hygieně krmiv a přímo navazuje na tzv. potravinový zákon Společenství.


Cílem všech vyplývajících opatření a podmínek je zajistit kontrolu rizik a bezpečnost krmiv pro hospodářská zvířata, jejichž produkty se následně stávají potravinami. Vytvoření komplexního systému dohledatelnosti původu potravin a krmiv v prvovýrobě, zpracovatelském průmyslu i v obchodní síti směřuje k maximální možné ochraně spotřebitele.



Nařízení o hygieně krmiv rozšiřuje povinnost registrace, schvalování a evidence výrobních provozů v jakémkoliv stadiu produkce, zpracování, skladování, dopravy, nebo distribuce krmiv. V podmínkách České republiky se týká :


– provozů prvovýroby s výrobou krmných produktů (pěstování, sklizeň, sběr) včetně jejich jednoduchého zpracování (čištění, balení, skladování, sušení nebo silážování).


– provozů již registrovaných a povolených podle národního zákona o krmivech, které budou svou činnost provozovat dále. Provozovatelé potvrdí svou činnost a uvedou případné změny, nastalé od původní registrace,


– provozy mimo výše definované skupiny, do kterých patří např. dodavatelé a distributoři doplňkových látek a jejich premixů, nebo krmných surovin nevyráběných v tuzemsku (rybí moučka). 


 Registrace se nevztahuje na :


– produkci krmiv pro zvířata určená pro soukromou spotřebu,


– na zvířata chovaná k jinému účelu než k produkci potravin,


– na přímé dodávky malého množství vlastních výrobků konečnému spotřebiteli v místě výroby,


– na maloobchodní prodej krmiv pro domácí zvířata.


Od 1.1. 2006 se nově vzniklé provozy registrují nebo povolují jen podle Nařízení o hygieně krmiv. Do 1.1. 2008 musí výše definované provozy prvovýroby splňovat požadavky správné zemědělské praxe a výrobci plně uplatňovat systém HACCP.


Veškerou agendu spojenou s Nařízením o hygieně krmiv, včetně udělování evidenčního čísla, zajišťuje Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Odbor krmiv, (adresa Za Opravnou 4, Praha 5 Motol, 150 06, tel. 257 294 242 nebo 257 211 742). Formuláře pro oznámení a veškeré podrobné informace naleznete na webových stránkách www.mze.cz, dále v tištěné podobě na všech Zemědělských agenturách a pozemkových úřadech MZe. Stejné informace a navíc plné znění Nařízení je k dispozici na stránkách www.ukzuz.cz, tiskopisy poskytují i regionální pobočky ÚKZÚZ.



 


Zdroj: Ministerstvo zemědělství

Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.

Nezbytně nutné soubory cookies

Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.

Soubory cookies třetích stran

Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.

Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.