KIS Jihomoravský kraj
Krajské informační středisko pro rozvoj zemědělství a venkova Jihomoravského kraje

Červeně a modře zbarvené brambory

21/09/05

Antioxidační kapacita červeně nebo modře zbarvených brambor je 2–3krát vyšší než brambor s bílou/žlutou dužninou. Na výstavě Země živitelka 2005 získala ocenění Zlatý klas odrůda brambor Valfi s modrofialovou slupkou.

Přírodní antioxidanty obsažené v potravinách vyvolaly značný zájem kvůli svým potenciálním nutričním a terapeutickým účinkům. Podle chemické struktury lze antioxidanty dělit na polyfenoly (flavonoidy, anthokyany, fenolkarboxylové kyseliny a kumariny), karotenoidy (karoteny – prekursory vitaminu A a xanthofyly) a tokoferoly (vitamin E). Silnou antioxidační aktivitu má také kyselina L-askorbová (vitamin C) a selen. Antioxidanty mohou zachycovat radikály dříve, než mohou škodit.


Hlavními antioxidanty brambor jsou polyfenoly (1226–4405 mg/kg), L-askorbová kyselina (170–990 mg/kg), karotenoidy (až 4 mg/kg), tokoferoly (alfa-tokoferol: 0,5–2,8 mg/kg), selen (0,01 mg/kg) a alfa-lipoová kyselina.


Vzhledem k tomu, že antioxidační kapacita červeně nebo modře zbarvených brambor je 2–3krát vyšší než brambor s bílou/žlutou dužninou, zaměřuje se úsilí šlechtitelů na vyšlechtění následujících variant brambor:


* modrá slupka a dužnina,


* modrá slupka s částečně modrou (mramorovanou) dužninou,


* červená slupka s červenou dužninou,


* červená slupka s částečně červenou (mramorovanou) dužninou.


Odrůdy s červenou až modrou dužninou se pěstují v Americe, v Austrálii i v některých evropských zemích, avšak většinou ve velmi malém rozsahu jako delikatesa pro zpestření trhu. V poslední době se jim věnuje větší pozornost (např. v Kanadě, USA i v některých evropských zemích), a to právě ze zdravotních důvodů. Jde o odrůdy s rozdílnými varnými vlastnostmi, a proto je lze využít na přípravu salátů, jako přílohu i na smažení hranolků nebo na bramborovou kaši.


V ČR jsou tyto odrůdy zatím málo známé a v některých hypermarketech se jako novinka prodávají za vysoké ceny. Vzhledem k tomu, že se v ČR po vstupu do EU mohou pěstovat odrůdy registrované v ostatních zemích EU, je možné, že také u nás dojde k produkci těchto odrůd. ÚKZÚZ se zabýval prověřováním odrůdy tohoto typu (Valfi).


 


Studie zaměřená na antioxidanty brambor je součástí řešení výzkumného záměru MŠMT (6046070901) a grantu NAZV (1646058).


 


Příloha : Červeně a modře zbarvené brambory – významný zdroj antioxidantů v lidské výživě [pdf ; 568291 bytů]


 


 


Pozn.: Na mezinárodní výstavě Země živitelka 2005 získala odrůda Valfi ocenění Zlatý klas.


 


Chem. listy 99, 2005, č. 7, s. 474–482 

Přehled ochrany osobních údajů

Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.

Nezbytně nutné soubory cookies

Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.

Soubory cookies třetích stran

Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.

Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.